FAQ

Een vraag?

Raadpleeg onze tips voor de app.

Je kan de app gebruiken om plotse of tijdelijke incidenten voor fietsers te melden, bv. een afgesloten fietsroute, een omgevallen boom, een ondergelopen fietstunnel, een voertuig op het fietspad, wegenwerken, fietsdrukte, fietsfiles, gladde fietspaden, hagel of sneeuw, een fietsongeval, …

Langdurige problemen en onveilige fietsinfrastructuur kan je niet melden via de app. Meld deze via het Meldpunt wegen (https://meldpuntwegen.be/) voor Vlaanderen of via Fix my street (https://fixmystreet.brussels/) voor Brussel.

Doe nooit meldingen als je fietst. Stap eerst af en ga op een veilige plaats staan waar je het verkeer niet hindert. Volg steeds de verkeersregels en respecteer de veiligheid van alle weggebruikers.

De meldingen komen terecht bij de Fietsersbond en de VRT-verkeersredactie.
De VRT beoordeelt de meldingen en kan ze opnemen in het radio verkeersbulletin. Je voornaam en naam worden niet openbaar bekend gemaakt.

Door meldingen te doen, draag je bij aan veiliger fietsverkeer en de aandacht voor fietsen op de radio.

De app heeft internetverbinding (wifi of mobiele data) nodig om een melding te versturen. Zonder verbinding is het niet mogelijk om de gegevens over de melding door te sturen.

De app onthoudt je voornaam, naam en e-mailadres. Als je een melding doet, stuurt de app het tijdstip, je voornaam, familienaam, locatie van de melding (met straatnaam, huisnummer en gemeente), het soort melding, de rijrichting en de foto die je eventueel meestuurt door naar de Fietsersbond en de VRT-verkeersredactie. Je voornaam en naam worden niet openbaar bekend gemaakt.

De app bepaalt zo nauwkeurig mogelijk de positie van je smartphone op het moment dat je een melding doorstuurt. De app heeft hiervoor toegang nodig tot de lokalisatie-functie van je smartphone. Om een melding te kunnen doen, moet je de app toelating geven om je te lokaliseren. De app zal je enkel lokaliseren als je de app gebruikt.

De nauwkeurigheid waarmee de app je lokaliseert hangt af van de kwaliteit van de gps in je smartphone en de gps-verbinding op dat moment.

Je kan de positie van het probleem op de kaart corrigeren nadat je een melding hebt gekozen op de app. Selecteer de gele marker op de kaart en sleep hem naar de juiste positie waar het incident zich bevindt.

Je kan de richting instellen door kort met je vinger op de kaart te toetsen in de richting waarin het probleem zich bevindt.

Probeer steeds de rijrichting te bepalen als je een melding doet, behalve als de hele rijbaan is afgesloten. De rijrichting is erg nuttige info voor de VRT-verkeersredactie.

Een foto bevat veel nuttige info voor de VRT-verkeersredactie over de precieze situatie ter plaatse. Voeg zo vaak mogelijk een foto toe aan een melding. Per melding kan je één foto toevoegen.

Tips bij het nemen van een foto

  • Neem steeds een ruime foto waarop je ook de omgeving rond het probleem ziet. Neem geen close-ups.
  • Neem bij voorkeur geen foto’s waarop je personen duidelijk herkent.
  • Neem geen foto’s van minderjarigen.
  • Neem geen foto’s van personen in gevoelige, compromitterende of gevaarlijke situaties.
  • Neem geen foto’s van personen die slachtoffer of mogelijk veroorzaker zijn van een ongeval.
  • Neem geen foto van gevoelige of beveiligde locaties en sites.
  • Neem geen foto’s als je je in een onveilige situatie of plaats bevindt.
  • Neem geen foto’s van ordehandhavers of hulpdiensten.
  • Neem geen foto’s als personen hier bezwaar tegen (zouden kunnen) maken.
  • Neem geen foto’s waarop enkel privé-domein te zien is.
  • Vermijd indien mogelijk duidelijk leesbare nummerplaten op foto’s, tenzij je de nummerplaat onleesbaar maakt voor je de foto verzendt.

Je kan een incident ook melden aan de VRT-verkeersredactie via 02/741 54 49 (op werkdagen tussen 6u en 10u, en tussen 14u30 en 19u) of verkeersredactie@vrt.be.

HYPE is een web development agency uit Leuven dat flows programmeert, werkingen digitaliseert en straf is in het bouwen van allerhande webapplicaties. Van custom web apps en mobiele applicaties, tot websites en webshops. We build to boost! Met doordachte code en sterk projectmanagement zetten wij ambitieuze kmo’s, creatieve bureaus en corporate companies in een digitale versnelling.

Een wervelende web app of een andere pittige uitdaging voor onze developers? Graag! Ons portfolio is gevuld met fijne en vooral uitdagende projecten die we met succes lanceerden: van reservatietools tot dynamische websites, van grote webshops tot custom apps. Een stevige technische onderbouw is ons trademark.

De Fietsersbond vzw is de onafhankelijke, niet-commerciële belangenbehartiger voor alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Wij vertegenwoordigen de stem van fietsers op gemeentelijk, provinciaal, regionaal, Vlaams, Brussels en federaal niveau. De Fietsersbond is een ledenorganisatie met 23.000 leden, 1000 vrijwilligers en 110 lokale afdelingen in Vlaanderen en Brussel.

Word lid om de stem van fietsers kracht bij te zetten! https://www.fietsersbond.be/ikwordlid

Het Bike to Work-programma van de Fietsersbond stimuleert en beloont werkgevers en werknemers om vaker naar het werk te fietsen: www.biketowork.be.

Als je een probleem hebt bij het gebruik van de app kan je dit melden via info@fietsersbond.be.